Monday, 15 August 2016


hye guys...how are u? im fine ;)...hehehe...ok harini sebenarnye aq xde ape pon nk update kt blog yg dh usang ni...aq just bosan n nk memenuhi mase yg terluang dgn post something kt blog ni...nmpk x thp bosan aq tu cm ne sampai x tau nk buat ape at last aq pilih nk merepek kt blog ni...hahaha..

actually byk je keje aq kena buat which is 2 lab reports, cari argumentative article and kena prepare untuk presentation esok...arghhhhhh..dh la presentation tu kena buat nyanyian or choir or acting...just imagine mcm mne kteowg nk buat lirik lagu guna ayat2 yg dlm notes...OMG...mmg barai la jwbnye...tpikan blm cube blm tahu kan...hahhaha..ayat nk sedapkan hati sndiri..huhuhu

pejam celik pejam celik,aq dh 3 sem dlm course chemical engineering ni..lgi 3 sem je lgi nk habis...pantas nye mase berlalu...basically,hidup as student ni mmg penat,penuh dgn assignment, test, quiz, dgn belajar yg x phm lgi...huh..mmg mencabar...mental fizikal spiritual sume tula mmg kena kuat..kalo x boleh jdi gila, histeria n mcm2 la....tpi, xdelah hidup student ni sumenye penat je...mestilah ade yg seronok jgk...of course la kan...huhuhu...

hakak nk share la sikit benda yg seronok tu buat adik2 yg akan msuk u nt...first sekali, kawan2...korang akan sentiasa dgn kwn korang wherever u go even go to toilet...hahaha..trust me..kt u ni mmg susah nk cari kwn yg baik, yg bimbing kite kearah kebaikan, yg ajak kite solat, yg ade waktu susah senang kite n mcm2 la...thats why korang mmg kena pilih kwn yg betul2 korang rse boleh guide korang bukan kwn yg merosakkan korang...bkn akak nk ckp jauhkan diri dgn kwn2 yg x ok tu,,,tpi cube sebolehnye cari kwn yg baik then u guide back kwn u yg x ok tu....u know what i mean, right?...heheeheh..sorila ayat akak terabur,,nmenye student tpi ayat tonggang langgang lgi...ehhehehe..xpe xpe at least kite try kn?...ahahahah

secondly, u guys boleh cuci mate...hahahahha...xdela,benda ni just as inspiration je...setiap org kan ad inspirasi memasing...bile ad inspirasi bru semangat kan...hehehe...akak bkn nk galakkan korang cari crush or cari bf or cari ape2 la...akak cume suggest if u guys xde semangat nk g kls ke,nk study ke.,,,carila someone yg korang boleh jdikan inspirasi or semangat la...tipula kalo xde crush kt u ni...mesti setiap org akan ade even akak sndiri...heeheheh...benda ni x penting pon just in case if u guys nk happy kan diri sndiri...

thirdly, the most important is u guys kena selalu dekatkan diri dgn Allah...jgn tgl solat, lazimkan diri membaca alquran, zikir, dgr ceramah kt surau n mcm2 la....dekat u ni,mcm2 ade tau..ade syiah, ade ajaran sesat n mcm2 la...so,kite kena la berhati2 dgn golongan2 ni...jgn sampai kite terjebak dgn golongan ni...sbb tu kite kena sntiasa dekatkan diri dgn Allah dan berdoa supaya diperteguhkan iman...dlm kite berseronok dgn kwn2 cite psl crush ke, psl study ke, psl lect ke, psl bf ke and whatever,jgn sesekali tgl solat...igt tu!...even your parents pon ckp benda yg same kan..so, kite kena tunaikanlah kewajiban tu no matter what..

ok lastly akak nk ckp yg ape yg akak share ni berdasarkan ape yg akak rse penting...tpi yg crush tu x penting pon...hahaha..yg paling penting tu yg ke3...paling penting...akak hrp sgt2 korang igt pesan akak ni..mcm2 boleh jdi bile u guys dh msuk u nt...so, hope u guys dpt ape yg akak cube sampaikan...ambil yg baik,buang yg x baik...sesungguhnye yg baik tu dtg dri Allah dan yg x baik dtg dri diri akak sndiri...maaf jika ade terkasar bhse n salah silap...mgkin lgi beberape mgu, bulan or mybe tahun bru akak akan update for the next post...hahahahhaa...hope u guys enjoy n always be happy...:)


SUKA DAN SUKI :)

Wednesday, 5 August 2015

WELCOME BACK!


Assalamualaikum gais...sori coz lame aq menghilang...ade sebab kenape aq menghilang untuk beberapa tahun...hahahaha...tapi x de lah serius sgt..huhuhu..cerita aq pun tergantung dah ni..baru sampai episod 10...idea aq pun dh hilang,hahaha
so gais,maybe next time bile tetibe idea muncul dlm kepala aq ni,aq sambung k...tapi aq x janji la,hehehe...actually aq start tulis cerite tu pun sebab aq x tau nk post ape kt blog...sebab tu aq try create story then post it...but,sekarang aq sendiri dh lupe jalan cerita story yg aq create...hahaha

Hurm gais,now I lost my idea...hahaha,aq dh x tau nk tulis ape...but dont worry,after this In Sha Allah aq akan share something yg bermanfaat dengan korang...aq harap ilmu tu berguna untuk kite semua...huhuhuhu...

ok gais,aq rase tu je yg boleh aq update setakat ni...hehehehe...lupe nak cakap

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN..

masih belum terlambat kan...heheheheh :)

SUKA DAN SUKI :)

Friday, 14 December 2012

episod 10


Kegembiraan bertukar kesedihan
Walaupun Fatt agak berkecil hati dengan kata-kata Asyhraf tempoh hari,Fatt tetap hadir ke restoran yang dijanjikan untuk menyambut kejayaan mereka berempat.Fatt tidak mahu kedua-dua sahabatnya itu berkecil hati kerana ketidakhadirannya.
Fatt datang bersama Syik dan Mira.Asyhraf masih lagi belum hadir.Walaupun Fatt berkecil hati dengan Asyhraf,dia tetap risau kepada Asyhraf.Dia cuba telefon berkali-kali tetapi engaged.
Tiba-tiba,Fatt mendapat panggilan daripada Asyhraf tetapi bukan Asyhraf yang menelefonnya,orang lain yang menelefonnya untuk memberitahu bahawa Asyhraf terlibat dalam satu kemalangan jalan raya yang tidak jauh dari restoran itu.Fatt yang mendengar berita itu,terus terduduk akibat terperanjat.
“Fatt,kenapa ni?Kenapa dengan abang Asyhraf?”Tanya Syik takut apabila melihat Fatt terduduk.
“Abang Asyhraf excident.”jawab Fatt sambil mengalirkan air mata.
“Astaghfirullahala’zim.Jom kita pergi tengok dekat hospital sekarang.”gegas Mira.
Sebelum mereka bergegas ke hospital,mereka singgah dahulu ke tempat kejadian.Tetapi,Asyhraf telah dibawa ke hospital oleh salah seorang pengguna jalan raya.Setibanya mereka di hospital,keluarga Asyhraf telah memenuhi ruang menunggu di luar bilik kecemasan.
Tiba-tiba,doktor keluar dan bapa Asyhraf terus merapati doktor itu dan bertanyakan keadaan Asyhraf.
“Doktor,macam mana dengan keadaan anak saya?”Tanya bapa Asyhraf kepada doktor yang merawat anaknya itu.
“Anak encik tidak mengalami kecederaan yang parah,cuma terdapat luka-luka kecil sahaja.Kalau encik nak bawa dia balik,hari ini dia dah boleh keluar.”terang doktor itu.
“Alhamdulillah.”ucap semua keluarga Asyhraf.
Bapa Asyhraf tidak mengenali Fatt.Dia berasa pelik kerana orang yang tidak dikenalinya ada sewaktu anaknya di hospital.
“Anak semua ni siapa?”Tanya bapa Asyhraf kepada mereka bertiga.
“Kami kawan Asyhraf pak cik.”jawab Fatt.
“Owh,baik sungguh anak bertiga ni,sanggup meluangkan masa untuk melawat Asyhraf.Terima kasih ye.”balas bapa Asyhraf sayu.
“Sama-sama pak cik.Boleh kami tengok Asyhraf?”Tanya Fatt.
“Boleh.Tapi,dia sedang tidur.”jawab bapa Asyhraf.
“Tak apa,kami hanya melihat keadaannya sahaja.”jawab Syik.
Mereka bertiga masuk ke dalam wad Asyhraf iaitu wad 3 katil no.5.Mereka melihat Asyhraf tidur dengan nyenyaknya.Fatt duduk di sebelah Asyhraf sambil menangis.
“Abang,maafkan Fatt.Sebab Fatt abang jadi macam ni.Fatt minta maaf,Fatt tahu Fatt salah.Fatt janji,Fatt tak akan kecewakan abang lagi.”kata Fatt sambil memegang tangan Asyhraf.
“Sudahlah Fatt,ni semua takdir Allah,bukan salah kau.Abang Asyhraf pasti maafkan kau.Jangan nangis lagi.”pujuk Syik dan Mira sambil mengusap bahu Fatt.
“Jomlah kita balik.Biar abang Asyhraf rehat.”ajak Fatt.
Sewaktu Fatt mahu berdiri,Fatt terkejut kerana tangannya ditarik oleh Asyhraf.Rupa-rupa Asyhraf sudah sedar,tetapi dia sengaja menidurkan dirinya untuk mengetahui apa yang akan Fatt katakan.
“Abang!Abang dah sedar?”jerit Fatt terperanjat sambil memegang tangan Asyhraf.
“Jangan jerit,nanti orang dengar.Sebenarnya,abang dah sedar lama dah.Abang saja berlakon tidur,saja nak tahu reaksi Fatt.”jawab Asyhraf diikuti ketawa kecil.
“Pandai abang berlakon.Boleh dapat award lagi.”usik Mira.
“Abang maafkan Fatt di atas perbuatan Fatt tempoh hari.Sebab Fatt lah abang jadi macam ni.”kata Fatt dengan suara sayunya.
“Jangan cakap macam tu.Ni semua bukan salah Fatt.Abang yang cuai,batu besar pun tak nampak.Abang yang patut minta maaf sebab dah kecilkan hati sayang  abang ni.Maafkan abang ye?”terang Asyhraf sambil memegang erat tangan Fatt.
“Sebenarnya Fatt dah lama maafkan abang.Fatt kecil hati sikit je.”balas Fatt saja mengusik Asyhraf.
“Okey,disebabkan event kita dah tergendala,macam mana kalau kita adakan balik sekaligus sambut abang Asyhraf yang dah berbaik dengan Fatt.Setuju?”ajak Syik dan Mira.
“Semua setuju.”jawab Asyhraf gembira.
Fatt berasa kesal di atas perbuatannya tempoh hari terhadap Asyhraf.Dia bersyukur kerana Asyhraf sudah memaafkannya dan kecederaan yang dialami Asyhraf tidak parah.
Dia berjanji tidak akan mengulangi kesilapannya kerana dia tidak mahu pisang berbuah dua kali.


to be continue...











SUKA DAN SUKI :)